top of page

De Belbin methode

 Megan Broeder

Geaccrediteerd Belbin expert

'Door de Belbin resultaten krijg je inzicht in jezelf, je team, je collega's en de organisatie.'

  • LinkedIn

Neem gerust

contact

met ons op

T. 030 231 23 56

  • LinkedIn

Wat is de Belbin methode?

Belbin is een test die inzicht geeft in optimale teamsamenstelling en de rollen die mensen van nature aannemen in een team. Ieder mens heeft 2 of 3 voorkeurrollen waarin zijn of haar talenten of ontwikkelingen het beste tot uiting komen en bijdragen aan een samenwerking. 

De Belbin resultaten geven inzicht in jezelf, in je collega’s en in het team en/of de organisatie als geheel. De uitslagen bieden een basis voor gesprek en afspraken over wat goed gaat en beter kan.

Alta en de Belbin methode

Alta heeft al jarenlange ervaring met het analyseren van de Belbin resultaten en het implementeren daarvan in organisaties. De Belbin is vaak een onderdeel van onze bewezen ABC programma, waarbij de Belbin wordt ingezet in de Internal Alignment fase. Dit doen we omdat de Belbin kan ondersteunen bij begrip en inzicht in de werkwijze van collega's en teams. 

Hoe kan de Belbin methode jouw organisatie helpen?

Met de Belbin methode:

  • Krijgen werknemers meer inzicht in zijn/haar rol binnen het team;

  • ​Werken teams beter samen​​​​​​​​​​​​​​​​;

  • ​Worden er betere resultaten behaald. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Stappen

Invullen van de Belbin

De medewerkers ontvangen een link naar een website, waarop ze de Belbin test kunnen invullen. Na het invullen ontvang je de resultaten per mail in een rapport. 

stap 1

Persoonlijke gesprekken over de resultaten

Nadat de Belbin is ingevuld, plannen we een persoonlijke gesprek in, waarbij we de uitkomsten doornemen. Tijdens het persoonlijke gesprek leggen we de rollen uit op basis van de persoonlijke score.

Stap 2

Teamsessie

Tijdens de teamsessie kijken we naar de verschillende rollen in het team. Welke rollen worden goed gerepresenteerd binnen het team? Welke rollen zijn ondergeschikt binnen het team? Wat doet dit voor het team? We bespreken de kwaliteiten en valkuilen van het team en creëren bewustwording voor de teamrollen.

Stap 3

Sessie tussen de teams

Nadat de kwaliteiten en valkuilen binnen alle teams zijn vastgesteld, hebben we een sessie waarbij we kijken naar de samenwerking tussen de verschillende teams. Tijdens deze sessie wordt de Belbin methode als een tool gebruikt om met elkaar op een objectieve manier in gesprek te gaan. Door deze sessie ontstaat er meer begrip tussen teams en wordt er meer verbinding gecreëerd binnen de organisatie. 

Stap 4

Oplevering: een transparante organisatie, die betere resultaten kan behalen door betere samenwerking.

bottom of page